A spanyolok teljesen más időpontokban esznek, mint mi.Reggelire csak valami könnyűt fogyasztanak, ha egyáltalán felébrednek. 11-kor megtelnek a bárok falatozó emberekkel. Ilyenkor általában sört isznak és tapast esznek. A tapast alkohol mellé fogyasztják, olyasmi, mint Olaszországban az antipasto. A tapasok lehetnek egyszerű ételek, mint a tortilla, olajbogyó, mandula vagy halszelet, de kérhetünk töltött padlizsánt, polipkarikákat vagy amit éppen az adott helyen kínálnak. A 'tapa' szó jelentése fedő, a 19. századi Andalúziából származik, eredetileg füstölt sonkát vagy kolbászt jelentett, amit a sherrys pohár tetején szolgáltak fel. Én kb. 10- kor keltem fel és 11-kor ettem egy hatalmas kalamári szendvicset, ami úgy eltelített, hogy órákig ételre se tudtam gondolni.



A boltok 13-17 óráig zárva tartanak, a spanyolok ebben az időintervallumban ebédelnek, de inkább 15-16 óra körül. Én a paellat kóstoltam meg, ami lényegében rizottó szerű rizs tengergyümölcseivel és más húsokkal. Én Segoviában ettem 7,5 euróért, de Madridban 10 euró alatt nem lehet találni. Nem feltétlenül függ a minőség az ártól, de egy drágább étteremben biztosabbak lehetünk abban, hogy friss rákocskák kerülnek elénk az asztalra. Az éttermeknek általában van napi ajánlata 10-12 euróért(menú del día), ami tartalmaz egy előételt, főételt, desszertet és egy pohár üdítőt vagy bort, valamint azoknak akik szeretnék kipróbálni több spanyol ételt egyszerre, jó választás a menú de degustacion, ami kb. 20-30 euró körül van, de rengeteg ételt lehet megkóstolni.
Vacsorázni 11 előtt nem indulnak el a spanyolok , az én gyomrom nem is bírja ezt a késői étkezést,de szerencsére a 8-9 óra körüli tapas körút megmentett az éhhaláltól és a késői vacsitól. Először a Museo de Jamónba(Sonka Múzeuma) tértünk be, ami egy franchise szerű hely, jellegzetes spanyol ételekkel. Én legtöbbször citromos sört(1euró) ittam és croissant ettem sonkával és sajttal(1 euró). Isteni volt. Már maga a hely is kaotikus, este hatalmas tömegek ácsorognak a fél kör alakú pultnál, mindenki állva eszik, a pincérek átordibálnak a tömegen,disznólábak lógnak a plafonról, nagyon jó kis hely, de azoknak nem ajánlom akik, nem szeretik a pörgést és azt, hogy állva kell enni.Ha csak egy sört vagy egy pohár bort kértünk, kaptunk mellé kolbászkarikákat és kenyeret. Mi csak croissant ettünk, de van aki egy egész csirkecombot majszolt sült krumplival lassan, komótosan a pultnál.
Ezután átmentünk egy Patatas Bravas nevű helyre, ahol szintén akkora volt a tömeg, hogy addig nem szolgáltak ki minket, amíg nem szereztünk magunknak egy legalább 10 cm hosszú pultot, ahova letehetik elénk az ételt. Polipkarikás(calamares) szendvicset ettünk és patatas bravast, ami olajban kisütött felkockázott burgonya csípős paradicsomos szósszal. Másik híres öntet az aioli, ami fokhagymás majonézes szósz, én a garnélás szendvicsemhez kaptam ilyet, az is isteni volt. Egyszerű, de nagyszerű, ahogy a legtöbb spanyol étel. Utána érdemes beülni sangriázni, vagy megvárni amíg leszólítanak az utcán és elkísérnek egy bárba, ahol az első kör sangria vagy sör ingyenes és utána, ha tetszik a hely maradhatsz, de ha nem el is mehetsz minden következmény nélkül.
Utolsó nap reggel korábban keltünk és elmentünk reggelizni. Mediterraneot ettünk, ami lényegébe pirított kenyér, ami mellé egy paradicsomos, fokhagymás, bazsalikomos pürét és olívaolajat szolgálnak fel.
Összességében szerintem sokat tanulhatnánk a spanyoloktól, akik egyszerű ételeket esznek, jóízűen és hatalmas társaságban.
Érdemes megkóstolni az édességeket is. Szinte minden sarkon van egy csokoládékat, tortákat kínáló pastelería, ahol kimérve is vásárolhatunk apróbb édességeket. Én megkóstoltam a csokiba mártott meggyet és narancsot, fehér csokis trüffelgolyót, de a kedvencem egy whiskys rolád személyében öltött formát. Hoztam haza egy kis finomságot ajándékba, az egyik leghíresebb édességet, a Turront.
Amikor hazaértem nagyon éhes voltam, mert csak reggelit ettem, meg a repülőn egy szendvicset, úgyhogy megpróbáltam reprodukálni a spanyol tapasos vacsit. Vettem szénsavas citromlevet, sört, sós chipset, pirítottam kenyeret és megdézsmáltam a spanyol sonkát és olívabogyót, amit még Madridban vettem. Legalább a haza hozott ételek miatt még pár napig Spanyolországban érezhetem magam!
LÁJKOLOM
VálaszTörlés