2011. február 3., csütörtök

Jólbevált Fokhagyma

Fokhagymakrémleves. Mi más lehetne debütálásom tárgya? Hiszen a kedvencem, és eléggé kipróbált recept. Távoli honba szakadt barátnőmnek is ajánlom, már ha a "család" megeszi a fokhagymát...



Szóval kerestem egy teflonbevonatú lábast, ebben nehezebben ég le. Megpucoltam 12 gerezd fokhagymát, kinyomtam fokhagymanyomón (ha nincs - pl: koli, albérlet - megteszi a sajtreszelő, vagy egy kés is:). Igazi hazai sonkát apróra vágtam, ízlés szerinti mennyiséget, megsütöttem picit, majd jöhet a fokhagyma, amit 2-3 evőkanál olívaolaj hozzáadásával pirítottam meg. Hozzáadtam 2-3 evőkanál lisztet. Ez a legnehezebb rész, ugyanis nagyon ügyesnek kell lenni, hogy ne csomósodjon... (Én kivételesen az voltam:) Ezután hozzáöntöttem fél liter erőlevest (egyszerűség kedvéért: erőleves kockát fél liter vízben felforraltam), 3 dl tejet, hozzáadtam sót, borsot. A sóval vigyázni kell, a sonka miatt, én rendszerint elsózom... Beletettem még sajtdarabkákat, ami elolvadt benne, isteni! Tálaláskor még reszeltem rá sajtot, pirítottam kenyeret hozzá, és kész is! Ne mondjátok, hogy nem egyszerű! Egy jó tanács: ezután randira menni nem ajánlott... Jó étvágyat hozzá!

2 megjegyzés: