2011. szeptember 20., kedd

Ősz


Kedves mindenki!

Én is visszatértem, egy kis őszi befőzéses, zöldséges, pestós bejegyzéssel. Mivel összeköltöztem Cukorborsóval, én lettem a lakás egyedüli úrnője, én vezetem a háztartást, és én főzök gyakrabban, de azért a ház ura is kiveszi a részét.
Az új lakásunk nagyon szuper, de a konyha egyetlen hatalmas hátránya egy ezer éves villannyal üzemelő, két főzőlappal és egy kis sütő résszel megáldott valami. Kb. megőszülök, mire bemelegszik, de türelem rózsát terem, és amíg nem találok munkát időm is van, így nem dühöngök annyira.
A piacra is volt időm kimenni, az alagsorban bolyongtam egyet a fűszeres üzletben, ami tudom hülyén hangzik, de teljesen elvarázsolt. Imádok utazni és mindenféle kultúrát megismerni és számomra ez a bolt egy utazás volt. Spéci edényeket, wokokat, és mindenféle ázsiai, európai, mediterrán cuccot lehet kapni. Én fenyőmagért mentem, ami egy fél vagyonba kerül, de kevés is elég belőle, így megéri beruházni.
Aztán a csarnokban is bolyongtam egyet. 98 forintos kiló áron vettem 4 kiló paradicsomot, zellerszárat és egy kaliforniai paprikát, kölcsönkértem egy botmixert és nekiálltam a házi ketchup készítésnek, ami régi nagy álmom volt, mivel egyik gyengém a ketchup, de azért abból is a házi az igazi.

Íme a hozzávalók garmadája:

  • 3 kg paradicsom
  • 1 nagy fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 közepes piros húsú kaliforniai paprika
  • 3 babérlevél
  • 1 teáskanál oregánó
  • 1 teáskanál bazsalikom
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • 5 szem szegfűszeg
  • 1 teáskanál fehérbors
  • 3 evőkanál só
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál méz
  • 2 szál zellerlevél
  • 1 csomag befőtt tartósíó

  • Hát belátom, hogy nem kis fába vágtam a fejszémet, de neki láttam. Gerezdekre felvágtam a paradicsomot és a szegfűszeggel addig főztem, amíg nagyjából meg nem puhult. Nagyon kellemes szegfűszeg illat lengte be a lakást. Most jött volna a feketeleves, a paszírozás, de nekem nincs rendes szűrőm, csak egy törött fülű tészta szűrőm, ezért csaltam, botmixerrel leturmixoltam(kihalásztam a szegfűszegeket előtte). Egy másik edényben összeturmixoltam a paprikát, a hagymát és a fokhagymát. Hozzá adtam a paradicsomhoz a fűszerekkel együttm beledobtam két szál zellerlevelet és a babérleveleket. Kb. egy órán keresztül főztem a bájitalt, majd kiszedtem a zellert ésa babérlevelet, még egyszer átturmixoltam, majd beleöntöttem 3/4 zacskó befőtt tartósítót. Ezuttán is főztem még egy jó darabig(az én két kis főzőlapom nem releváns, ezért nem is írok perceket) mondjuk úgy, amíg besűrűsödött, majd mindenféle jól zárható üvegekbe adagoltam a ketchupomat. Fejtetőreállítottam őket a vákum miatt és hagytam kihűlni. Ma már lakmároztunkbelőle, Cukorborsó azt mondta, hogy olyan jó lett, nem tudja megállni ne egyen még pár kanállal, csak üresen sültkrumpli nélkül, ami elég nagy dicséret, legalább is én annak veszem :)

  • Zellerkrémleves

  • Mivel egy egész köteg zellerszárat vettem, és alig használtam fel belőle, ma összeütöttem egy zellerkrémlevest. Köménymagot megpirítottam, rászórtam a felaprított zellert, egy nagyobb burgonyát, felengedtem vízzel, beledobtam egy leveskockát, majd amikor már megpuhult nagyjából minden összeturmixoltam és még pár percig főztem. Gyors, finom, egészséges és olcsó. Nem kell hozzá tej, tejföl, ha kömény van otthon, bármikor elkészíthető.

  • A zöld krém: ruccola pesto. Vasárnap vendégségben voltunk Cukorborsó rokonainál, ahol isteni pestós lakomát kaptunk. Elhatároztam, hogy én is kipróbálom a ruccolás változatot. Egy doboz ruccolát, 10-20 szem pirított fenyőmagot, citromlevet, sót és 2 gerezd fokhagymát, valamint olívaolajat összeturmixoltam. Eszméletlenül erőteljes volt a fokhagyma íze, jó tanulópénz volt, bőven elég egy gerezd is. Ma vettem még egy doboz ruccolát, azt is belepaszíroztam, így már sokkal lágyabb lett az íze.

  • Bruschetta

  • Végezetül a maradék paradicsomot, bazsalikomot, ,sót és borsot , összepépesítettem, majd üvegbe adagoltam.Pirítósra kenve kiváló bruschetta feltét lett belőle.

  • Majdnem elfelejtettem, a kis rudacskát megnevezni: fűszervaj névre hallgat,ha még valaki nem jött volna rá. A Csarnokban sikerült hozzájutnom nagyon a vajhoz, golyó kiszerelésben,jó áron. Vettem hármat, villával felhabosítottam, belekevertem egy csokor petrezselymet, fél lime levét, sót, egy gerezd reszelt fokhagymát, bazsalikomot, majd betekertem egy darab fóliával jó szorosan. Mélyhűtőben állt egy ideig. Lehet ott is tartani, de én rendes hűtőben tárolom, mert így könyebb bánni vele, ha kiveszem. Azonban ha húsok ízesítéséhez használjuk, jobb a mélyhűtőből elővenni és úgy a sütőbe rakni.

  • Azt hiszem mára ennyi, bocsánat a hosszú bejegyzésért, de sok minden történt, muszáj pótolni.

  • Szép estét, turmixolásra fel!!!!

2 megjegyzés: